Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare har dålig koll på kronisk njursjukdom

Ungefär var tionde svensk drabbas av kronisk njursjukdom. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto större är chansen att man lyckas förhindra exempelvis hjärt- och kärlproblem. Ändå är kunskapen om sjukdomarna låg inom läkarkåren.
Annons

– Kunskapsluckorna är generellt sett stora och allvarliga. Njursjukdom är en bortglömd och dold folksjukdom, säger Peter Barany, docent och överläkare, som idag modererar ett symposium för att öka kunskapen om njursjukdomar.

I en amerikansk befolkningsstudie (National Health Nutrition Examination Survey) hade nästan 5 procent av deltagarna sänkt njurfunktion och ytterligare 6 procent visade tecken på njursjukdom. Trenden är densamma på många håll världen över. Trots att så pass många lider av kroniska njursjukdomar, menar Peter Barany att det är vanligt att patienterna inte får tillräcklig behandling. Delvis tror han att det beror på just bristande kunskap, men även rädsla för komplikationer av behandlingen.

Peter Barany vill också få läkarkåren att förstå hur njursjukdomar kan påverka symtomen av andra diagnoser.

Annons
Annons

– En njursjuk person som får exempelvis hjärtinfarkt har mer oklara symtom och har inte heller lika tydliga avvikelser på EKG, så om inte läkaren har tillräcklig kunskap finns det en risk att patienten skickas hem med fel diagnos.

Och den låga kunskapen kring just njursjukdomar är vida spridd. Till och med FASS som ska guida läkare rätt i receptdjungeln innehåller stora brister i dosanvisningar vid nedsatt njurfunktion.

– Läkemedel kan doseras fel när många läkemedel har otydlig information i FASS. Vissa mediciner har till och med rent felaktig information, säger Peter Barany.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Kalle 2022-02-20 22:13 (2 år sen)

    För 3 år sedan besökte jag akuten för magont som visade sig vara gallsten. Ingenting sades om andra krämpor. Ett halvår senare gick jag in på 1177-journalen där jag kunde läsa vad akutläkaren hade skrivit. Kronisk Njursvikt?? Varken Husläkaren eller andra har kontaktat mig om detta borde inte Husläkaren skickat mig för utredning.

  • Avatar Tidigare användare 2016-08-31 09:59 (8 år sen)

    Läkaren som uttalar sig här, satt och halvsov vid mitt läkarbesök då jag sökte för obehandlad njurbäcksinflammation . Hans och andras negligerande har bidragit till att jag idag har nedsatt njurfunktion och inte kan äta någon form av animalisk protein utan att få njuravikt!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons