"Det som motiverar mig är att forskningen går framåt”

Katarina är forskningsperson i en probiotikastudie på distans och vill uppmuntra fler till att föra forskningen framåt. Läkaren Erik Rein-Hedin tror att tekniken som används kommer bli mer synlig framöver.


Innehållet är framtaget av: Clinical Trial Consultants

CTC (Clinical Trial Consultants AB) pågår just nu en forskningsstudie med probiotika. Studien sker helt på distans och första ”besöket” via videosamtal med en läkare.

– Det som möjliggörs med det här upplägget är att kunna inkludera forskningspersoner i stora delar av landet, berättar ansvariga läkaren i studien, Erik Rein-Hedin.

Katarina är en av forskningspersonerna och har kommit drygt halvvägs in i studien.

– Videosamtalet var lätt att använda och fungerade vid första försöket. Jag togs lika seriöst av läkaren som om jag vore där och jag pratade på som vanligt.

– Jag tycker det är trevligt att få ett ansikte med den jag pratar med, det blir mer personligt då. Det blir inte riktigt samma sak som ett fysiskt möte men det kan ge mer än ett telefonsamtal och det blir mycket lättare och bekvämare för forskningspersonen som inte behöver komma hit, förklarar Erik Rein-Hedin.

I denna studie ingår ingen provtagning eller fysisk läkarundersökning.

– Jag informerar om studien, ställer frågor om hälsohistoria och bedömer om personen kan inkluderas i studien eller inte. Till det syftet fungerar tekniken väldigt bra.

Innan en studie kan börja så behöver ett samtycke signeras. I denna studie sker detta digitalt via elektroniskt bank-ID.

– Det är en slags trygghet att veta att ingen annan kan låtsas vara jag, säger Katarina.

– Att vi nu kan använda den här typen av teknik i kliniska prövningar är spännande och jag tror att vi kommer se mer av det i framtiden, berättar Erik Rein-Hedin.

Anders Millerhof, VD på CTC, bekräftar att tekniken är något de vill fortsätta jobba med.

– Att genomföra kliniska studier mer digitalt ökar möjligheten för fler att kunna vara med. En klinik kan då jobba med patienter från hela Sverige och inte bara lokalt, säger han.

Probiotikastudie, CTC

Katarina följs upp i studien via telefon med sjuksköterskorna samt genom att fylla i en elektronisk dagbok.

– Det är skönt med telefon eftersom det hade varit onödigt att åka till kliniken och dagboken är ett enkelt sätt att svara på några frågor. Generellt är studien väldigt smidig!

Hon har varit med i två studier tidigare. En observationsstudie när hon väntade sitt barn och senare en studie med blodprovstagning.

– Jag kan tänka mig att vara med i fler studier framöver. Det som motiverar mig är att forskningen går framåt och sjukvården blir bättre. Man kan inte tro att saker blir bättre om man inte testar nya metoder, säger Katarina.

Läs mer om studien här


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons