Nyhet | Stroke

Vasaloppsåkare har halverad risk för stroke

En ny svensk avhandling visar att fysiskt aktiva personer med sund livsstil har en betydligt lägre risk för en första hjärtinfarkt eller stroke. De har även en minskad risk för död och återinsjuknande.

Publicerad den: 2015-10-19
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Fysisk aktivitet cirka tre timmar per vecka, att avstå från rökning och att äta sunt har stor betydelse för att minska sjuklighet i cancer, hjärtinfarkt och stroke, säger överläkare Ulf Hållmarker som är doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Hans avhandling belyser hur fysisk aktivitet och livsstil kan förhindra insjuknande i folksjukdomar som cancer, stroke och hjärtinfarkt. I studien har cirka 200 000 Vasaloppsåkare jämförts med 500 000 personer som slumpvis valts ut i befolkningen. Dessutom har man undersökt drygt 12 000 fall av cancer och 10 000 fall av hjärtinfarkt och stroke, utifrån unika svenska sjukvårdsregister. 

Färre skidåkare får förmaksflimmer

Resultaten visar att fysiskt aktiva personer med en sund livsstil har halverad risk för en första stroke eller hjärtinfarkt. För den gruppen är risken för död eller återinsjuknande 30 procent lägre vid hjärtinfarkt och drygt 15 procent lägre vid stroke.

Annons
Annons

En annan intressant upptäckt är att tränade individer har större risk för förmaksflimmer. Men däremot drabbas färre skidåkare av stroke, orsakad av just förmaksflimmer.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons