Nyhet | Stroke

Vanlig värktablett kan skydda mot stroke

Annons

Vanliga och billiga läkemedel som till exempel Alvedon, som innehåller paracetamol, mildrar symtomen för dem som får en stroke. Varje år drabbas 30 000 svenskar av slaganfall. Men nu visar två franska forskare att kända febernedsättande mediciner som Alvedon och blodfettssänkande statiner kan minska risken för att få stroke med en femtedel.
– Behandlingen med statiner är det största framsteget för att förhindra stroke sedan Aspirin och blodtryckssänkande medel introducerades, skriver de i april månads nummer av den medicinska tidskriften Lancet Neurology.

Forskarna anser att nya studier måste göras för att finna ett sätt som kan sänka det onda kolesterolet LDL ännu mer, och då främst för att förhindra att personer som redan haft en stroke får återfall.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons