Nyhet | Stroke

Strokepatienter får inte vård i tid


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-06-22
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Varje år får 30 000 människor stroke, en infarkt på grund av blodpropp eller blödning i hjärnan. För den drabbade är det ytterst centralt att snabbt få vård, men patienterna får inte vård i tid konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.

Patienter som fått en stroke på grund av förträngningar i halskärlen ska erbjudas en operation imom 14 dagar. Men bara hälften av landstingen klarar detta.

Annons
Annons

– Det finns stora regionala skillnader. I Gävleborg, Sörmland och Västernorrland är medianväntetiden omkring 30 dagar, säger utredaren Björn Nilsson.

Har man fått en liten stroke är det ofta ett tecken på att en större är nära. Därför ska patienterna få trombolys, en propplösande behandling som ska sättas in högst en timme efter det att patienten kommit till sjukhuset. Men i flera landsting tar det längre tid. I Uppsala, Kronoberg och Östergötland är mediantiden 90 minuter.

– Det är viktigt att förkorta väntetiderna till behandling för strokepatienterna, både för att minska dödligheten och för att öka livskvaliteten efter en stroke, säger Socialstyrelsens utredare Björn Nilsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons