Stroke drabbar allt fler yngre

Enligt Folkhälsoinstitutets och Socialstyrelsens årliga rapport om folkhälsan har risken för att drabbas av stroke redan mellan 35 och 44 års ålder har ökat kraftigt sedan 1995.

Publicerad den: 2013-03-28
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

För kvinnor i den åldersgruppen har risken för stroke ökat med 21 procent och för männen i samma ålder med 15. Värst drabbade är personer som inte studerat vidare efter grundskolan.

– Det är alarmerande och visar hur viktigt det är att förebygga riskfaktorer som övervikt och rökning redan tidigt i livet. Hälso- och sjukvården måste ge ett bra stöd till personer som vill ha hjälp att gå ner i vikt eller sluta röka. Det är också en tydlig signal till vården att även yngre patienter kan ha högt blodtryck och högt blodsocker, säger Inger Heimerson, projektledare på Socialstyrelsen, till TT.

Rapporten visar också att hjärt-kärlsjukdomarna har generellt sett minskat kraftigt, något som gör att vi lever allt längre.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Lanni 2013-03-29 11:19 (7 år sen)

  Reagerade på vad ni skrev om att värst drabbade är de som inte studerat efter grundskolan. Vad har skola med stroke att göra? Hur man lever sitt liv, vad man äter och hur man rör på sig måste väl ändå vara det primära?

 • Avatar Charlotta 2013-03-30 13:36 (7 år sen)

  Jag tror att detta även beror mycket på vårt sätt att leva i dagens samhälle: stress, stress & åter stress.

 • Avatar kerstin 2013-04-2 08:23 (7 år sen)

  Svar till Lanni.
  Tyvärr hör just det du säger är viktigt, röra sig, äta rätt, inte röka osv ihop med vilken socialgrupp man tillhör och hur mycket utbildning man har. Märkligt kan man tycka men det är ett faktum som visat sig i många studier om ett flertal sjukdomar. Mer hälsoutbildning i skolan kanske?


Annons
Annons
Annons