Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Stress en möjlig orsak till stroke

Annons

Patienter som drabbas av stroke har ofta levt med långvarig stress före insjuknandet. Det är forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg som låtit strokepatienter att uppskatta hur stressade de var före insjuknandet. Totalt besvarade ungefär 600 strokepatienter enkäten senast tio dagar efter att de lagts in på sjukhuset. Dessa svar jämfördes sedan med svar från en lika stor grupp friska personer.

Studieresultaten pekar på att stroke ofta hade föregåtts av allvarlig stress, men det gällde inte alla former av hjärtinfarkt. Till exempel visade sig stroke som orsakats av blodpropp från hjärtat inte ha haft något samband med stress. Men däremot fanns ett sådant samband vid stroke som berodde på lokala blodproppar, ateroskleros i halskärlen eller där man inte fann någon orsak till infarkten.

Annons
Annons

Forskarna menar att det bör göras fler studier som utreder stress som en möjlig riskfaktor för stroke.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.