Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Spindelgift kan vara hoppet för strokedrabbade

Tänk att en giftig spindel från Australien i framtiden kanske kan ge oss en akutbehandling av stroke. Enligt tester på råttor finns det i vart fall hopp.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-24

Annons

Spindeln i fråga tillhör en grupp som kallas funnel web spiders på engelska. Genom råttförsök har man kunnat se att det i spindlarnas gift finns ett speciellt protein som skulle kunna motverka skador som uppstår i hjärnan i samband med stroke.

På råttorna fungerade proteinet i åtta timmar efter en stroke, vilket är värdefull tid att ta tillvara på för att motverka skador.

Läs ockå: Minnesproblem ökar risken för stroke

Annons
Annons

Inget akut läkemedel idag

Som det ser ut idag finns det inget läkemedel att snabbt sätta in för att stoppa det strypande blodflödet och syrebristen som kommer av en stroke och som skadar hjärnan.

Dock har andra ämnen testats efter lyckade djurförsök men utan att fungera på människor. Så hur spindelgiftet fungerar på människor återstår att se. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons