Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Snabbare bättring bland ridande strokepatienter

En svensk studie visar att personer som drabbats av stroke kan återhämta sig bättre genom möjlighet till musikterapi eller att få rida.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-19

Annons

I studien lottades 123 patienter som fått propp eller blödning i hjärnan till tre olika grupper där en fick vanlig vård, en fick rida och en fick musikterapi.
Över hälften av de ridande strokepatienterna upplevde att de hade återhämtat sig bättre. I musikgruppen var nästan 40 procent positiva. Även efter ett halvår då de extra insatserna avslutats höll det goda resultatet i sig. 

I den vanliga vården var det bara 17 procent som kände att de hade blivit bättre.

Stimuli påverkar 

– Det verkar som om det är kombinationen av olika aktiviteter och stimuli, snarare än de enskilda komponenterna, som ger ytterligare fördelaktiga effekter vid strokerehabilitering, säger artikelns huvudförfattare docent Lina Bunketorp-Käll.

Annons
Annons

Forskarna går nu vidare med ytterligare analyser av resultaten. De har för avsikt att genomföra uppföljningsstudier med fler deltagare för att undersöka effektivitet, timing och kostnader.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.