Nyhet | Stroke

Riskfaktorer bakom stroke kartlagda

Annons

Nio av tio fall av stroke kan förklaras av välkända riskfaktorer, som högt blodtryck och rökning. Det visar en ny studie där ett internationellt forskarlag har jämfört olika bakgrundfaktorer hos 3 000 strokedrabbade personer och lika många friska kontroller från totalt 22 länder, skriver Dagens Medicin på nätet. År 2004 kartlade en grupp forskare riskfaktorer bakom hjärtinfarkt i en studie, kallad Interheart-studien, och det är denna som stått som inspiration för den nya studien, som passande döpts till Interstroke.

Forskarna bakom den nya studien finner att det är i stort sett samma riskfaktorer som kan förklara uppkomsten av stroke som uppkomsten av hjärtinfarkt. Och det är främst följande tio faktorer som de lyfter fram högt blodtryck, rökning, bukfetma, dålig kost, låg fysisk aktivitet, hög kvot mellan blodfetterna apolipoprotein B och A1, diabetes, stress eller depression, alkoholintag samt hjärtsjukdom. Enligt forskarna kan dessa riskfaktorer sammantaget förklara uppkomsten av 90 procent av de studerade strokefallen. Och de drar slutsatsen att man skulle kunna minska förekomsten av stroke avsevärt med hjälp av riktade interventioner mot de aktuella riskfaktorerna, skriver Dagens Medicin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons