Protein kan öka risken för stroke

Ett speciellt protein som återfinns i hjärnans minsta blodkärl kan påverka risken att drabbas av stroke. Det visar svensk forskning som nyligen har publicerats i tidskriften Development Cell.

Publicerad den: 2015-06-29
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det är välkänt att de minsta blodkärlen i hjärnan, så kallade kapillärerna, har tätare väggar jämfört med blodkärl i andra organ. Det beror bland annat på att kapillärerna innehåller särskilda celler som heter pericyter. Celltypen finns även i andra organ, men i hjärnan är pericyten nödvändig för att blod- och hjärnbarriären ska utvecklas korrekt. Det är denna barriär som utgör kontrollen för vilka ämnen som hjärnans nervceller kommer i kontakt med. Om blod- och hjärnbarriären fallerar ökar det exempelvis risken för stroke.

Via studier på möss har forskare vid Göteborgs universitet upptäckt att hjärnans pericyter innehar ett särskilt protein som heter FoxF2 - vilket saknas i pericyterna i andra organ. FoxF2 verkar vara inblandat i processen som gör blodkärlen tätare.

– Möss som har för lite, eller för mycket, FoxF2 får olika typer av defekter i hjärnans blodkärl, säger Peter Carlsson som är professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

”FoxF2-genen en högintressant kandidat”

Tidigare studier har visat att förändringar i en region på kromosom 6 kopplas till en ökad risk för stroke – men vilka särskilda gener det rör sig om är ännu okänt.

– FoxF2-genen är en högintressant kandidat, då den ligger mitt i denna region, och forskning pågår nu i samarbete med kliniska genetiker för att utreda i vilken utsträckning som variation i FoxF2-genen påverkar människors risk att drabbas av stroke, säger Peter Carlsson.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Namn 2015-08-9 12:57 (4 år sen)

    well, isn't that exciting news? I think it is. I have 30-50 brand new cvnioct cichlids in my tank. When they get big enough I'll give Joe a few for his new tank, keep a few, and sell the rest to the fish store. I have to pat myself on the back because a fish tank needs to be just so to coax wild fish into breeding. Sorry to get your hopes up Mom.


Annons
Annons
Annons