Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Protein kan öka risken för stroke

Ett speciellt protein som återfinns i hjärnans minsta blodkärl kan påverka risken att drabbas av stroke. Det visar svensk forskning som nyligen har publicerats i tidskriften Development Cell.

Publicerad den: 2015-06-29

Annons

Det är välkänt att de minsta blodkärlen i hjärnan, så kallade kapillärerna, har tätare väggar jämfört med blodkärl i andra organ. Det beror bland annat på att kapillärerna innehåller särskilda celler som heter pericyter. Celltypen finns även i andra organ, men i hjärnan är pericyten nödvändig för att blod- och hjärnbarriären ska utvecklas korrekt. Det är denna barriär som utgör kontrollen för vilka ämnen som hjärnans nervceller kommer i kontakt med. Om blod- och hjärnbarriären fallerar ökar det exempelvis risken för stroke.

Via studier på möss har forskare vid Göteborgs universitet upptäckt att hjärnans pericyter innehar ett särskilt protein som heter FoxF2 - vilket saknas i pericyterna i andra organ. FoxF2 verkar vara inblandat i processen som gör blodkärlen tätare.

– Möss som har för lite, eller för mycket, FoxF2 får olika typer av defekter i hjärnans blodkärl, säger Peter Carlsson som är professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

”FoxF2-genen en högintressant kandidat”

Tidigare studier har visat att förändringar i en region på kromosom 6 kopplas till en ökad risk för stroke – men vilka särskilda gener det rör sig om är ännu okänt.

– FoxF2-genen är en högintressant kandidat, då den ligger mitt i denna region, och forskning pågår nu i samarbete med kliniska genetiker för att utreda i vilken utsträckning som variation i FoxF2-genen påverkar människors risk att drabbas av stroke, säger Peter Carlsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 12:57 (9 år sen)

    well, isn't that exciting news? I think it is. I have 30-50 brand new cvnioct cichlids in my tank. When they get big enough I'll give Joe a few for his new tank, keep a few, and sell the rest to the fish store. I have to pat myself on the back because a fish tank needs to be just so to coax wild fish into breeding. Sorry to get your hopes up Mom.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons