Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt träningsprogram för strokepatienter

Motion på recept kan vara lösningen för att minska återinsjuknande i hjärt-kärlsjukdom, förbättra den självskattade hälsan och minska dödligheten.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-03-21

Annons

En ny patientstudie på Akademiska sjukhuset ska studera huruvida ett specialanpassat träningsprogram kan förbättra hälsan för patienter efter akut stroke samt ischemisk attack, så kallad TIA. Det är sedan tidigare känt att lättare konditionsträning kan förebygga dessa sjukdomar men vetskapen kring motion direkt efter akut stroke och TIA är begränsad. Forskarna är överens om att området behöver studeras mer vilket ledde fram till studien Strokewalk.

– Vi har för lite kunskap om vilken frekvens av fysisk aktivitet som har mest gynnsam effekt och hur träning påverkar den upplevda livskvaliteten, säger Birgit Vahlberg, medicine doktor och fysioterapeut på Akademiska sjukhuset.

Bryta ett mönster

Syftet med Strokewalk är att hitta ett effektivt träningsprogram med god följsamhet som ger bättre kondition och rörlighet, självskattad hälsa och minskad risk för återinsjuknande i hjärt-kärlsjukdomar. Främst handlar det om att minska längre stillasittande. Vidare ska forskarna även kartlägga livsstilsfaktorer som kostvanor och stress.

Annons
Annons

– Flera studier, bland annat en svensk, har visat att personer som nyligen haft stroke och är hemmaboende är mycket stillasittande och bara uppnår 72 procent av den fysiska aktivitetsnivå som övriga befolkningen i samma ålder och kön har. Att bryta stillasittandet var tjugonde minut har visat sig kunna ge både lägre glukos- och insulinnivåer, fortsätter hon.

Vård på distans

Pilotstudien på Akademiska startade i oktober 2015 avsikten är att inkludera 80 patienter där hälften under tre månader ska få ett program med minst 150 minuters fysisk aktivitet per vecka, vilken är den rekommenderade nivån för att motverka typ 2-diabetes, stroke och hjärtinfarkt. Effekterna av träningen mäts omedelbart efter träningsperioden samt efter ett år. Till sin hjälp får patienterna tydliga träningsinstruktioner och påminnelser via SMS i mobilen, så kallad telerehabilitering. Något som också gynnar patienter som bor långt från sjukhuset.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-03-21 13:07 (8 år sen)

    Mycket bra men inte bra


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.