Nyhet | Stroke

Nya effektiva metoder vid stroke


Publicerad den: 2012-08-27
Författare: Stina Nordqvist

Annons
Annons
Annons

Nya kirurgiska verktyg med metallnät kan effektivt avlägsna blodproppar i hjärnan visar två nya studier i The Lancet. De nya verktygen kan ta bort propparna snabbare, och användas i mindre kärl i hjärnan, än de lite äldre korkskruvsliknande verktygen.

Trombolys, propplösande behandling med läkemedel, är annars den metod som i dag rekommenderas vid ischemisk stroke, blodpropp i hjärnan, enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Behandlingen ska sättas in inom fyra och en halv timme efter symtomdebut.Men alla patienter svarar inte på behandlingen, ofta på grund av att proppen är för stor. I mitten av 2000-talet kom en ny behandlingsmetod som gick ut på att ta bort hindret mekaniskt – trombektomi – som kan användas på stora proppar eller när patienten inte tål propplösande medel. Nu har metoden utvecklats och blivit mer effektiv.&nbsp

– Jag tycker att det här är ett väldigt viktigt komplement till trombolysbehandling för de patienter som har större blodproppar i hjärnan och allvarligare stroke. Proppar större än cirka 8 millimeter verkar behöva avlägsnas mekaniskt, säger Nils Wahlgren, professor i neurologi verksam vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, till Dagens Medicin.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons