Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Ny medicin för strokepatienter


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-18

Annons

Svenska och amerikanska forskare har tagit fram en substans som kan hjälpa hjärnan att reparera sig själv efter en stroke, skriver SVT Vetenskapsnyheter.

En av forskarna är Tadeusz Wieloch på Lunds universitet på laboratoriet för experimentell hjärnforskning.

Annons
Annons

– Om man fått en stroke så att man förlorat en del av sin rörelseförmåga kan det finnas kvar en liten del av nätverket i hjärnan som driver den här rörelsen. Medlet stimulerar de överlevande cellerna så att de kan koppla om och överta viss funktion. Dessutom stimuleras läkningen av det sår i hjärnan som uppstår efter en stroke säger Wieloch till TT.

Det finns cirka 150 000 personer i Sverige som lever med olika handikapp efter stroke. När en person drabbats av stroke är den effektivaste behandlingen idag blodförtunnande medel. Det måste ske inom några timmar, dock är det bara 10 procent av alla strokepatienter som får vård så snabbt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.