Nyhet | Stroke

Mycket övertid ger ökad risk för stroke

Skippa övertiden – personer som arbetar mer än 55 timmar i veckan har en kraftigt ökad risk för att drabbas av stroke. Det visar en ny studie publicerad i The Lancet.

Publicerad den: 2015-08-21
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I Sverige drabbas ungefär 25 000 personer om året av stroke. En femtedel av de drabbade är fortfarande i arbetsför ålder och bör kanske tänka till en extra gång innan de jobbar övertid. När ett internationellt forskarteam gick igenom 14 olika studier såg de nämligen en koppling mellan långa arbetsdagar och en förhöjd strokerisk. De som arbetade 55 timmar eller mer i veckan hade 33 procents högre risk för att drabbas av stroke än de som hade normala arbetsveckor på 35-40 timmar.  

– För den enskilda individen är det en måttlig överrisk men det här betyder väldigt mycket på samhällsnivå eftersom det blir väldigt många fall, säger Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin och en av studiens medförfattare, till SVT.

Annons
Annons

Forskarna tror att en möjlig förklaring till riskökningen är att personer med långa arbetsveckor också är mer stressade. När stresshormoner utsöndras ökar risken för åderförkalkning och proppbildning, något som kan leda till stroke. Forskarna betonar dock att det tar tid innan risken för stroke ökar, men säger att man som mest ska arbeta så intensivt i två till tre veckor.

Annons
Annons

– Ingen är helt immun mot det här och chefer och arbetsgivare ska komma ihåg de kan göra sig skyldiga till att allt för många anställda faktiskt får stroke om de arbetar hysteriskt mycket.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons