Nyhet | Stroke

Minnesproblem ökar risken för stroke

Är du välutbildad och har svårigheter med minnet? Då kan du ligga i riskzonen för stroke, enligt ny forskning från Nederländerna.

Publicerad den: 2014-12-22
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

De 9 000 personerna som ingick i studien följdes i över 20 år. Vid undersökningens start fick alla svara på om de hade problem med minnet eller inte. 2012 gjorde forskarna en uppföljning och då hade 1 134 av deltagarna fått en stroke.

Forskarna upptäckte ett samband mellan tidigare minnesproblem och risken att insjukna i stroke. Kopplingen var extra tydlig hos individer med hög utbildning. Välutbildade med minnesproblem hade 39 procent högre risk att drabbas, jämfört med lågutbildade individer.

Förklaringen ligger troligtvis i den så kallade kognitiva reserven. Denna byggs upp under barndomen och tidigt vuxenliv. Reserven är större bland högutbildade, menar Arfan Ikra som är professor i neuroepidemiologi och en av forskarna bakom studien.

Annons
Annons

– Hos personer med högre utbildning tar det längre tid för hjärnan att skadas, exempelvis av demens. Men om dessa människor börjar klaga på minnesproblem är denna mekanism borta. Den kognitiva reserven finns inte där längre och kan kompensera, säger han till BBC News.

Studien utfördes vid Erasmus University Rotterdam i Nederländerna, och har publicerats i tidskriften Stroke.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons