Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Män sämre på att göra stroketest

Förra året fick nästan 13 000 män i Sverige stroke. Men risken är stor att många inte känner igen symtomen på stroke. Män är nämligen betydligt sämre än kvinnor på det livsviktiga AKUT-testet för att upptäcka stroke.
Annons

Imorgon är det Internationella strokedagen. Enligt färsk statistik från vårdens kvalitetsregister Riks-Stroke rapporterades 24 373 fall av stroke förra året. Av dem var 12 623 män. Nationella stroke-kampanjen arbetar för att sprida kunskap om symtomen på stroke och om vikten av att direkt larma 112 vid misstanke om stroke, främst genom det så kallade AKUT-testet.

Den senaste kännedomsmätningen visar att 63 procent av kvinnorna i landet har hört talas om AKUT-testet vid misstanke om stroke, men bara 48 procent av männen. Och av dem som känner till AKUT kan betydligt fler kvinnor innebörden i ett eller flera av nyckelorden i AKUT.

 Vid en stroke är det livsviktigt att någon känner igen symtomen på stroke och snabbt larmar 112, säger Bo Norrving, professor i neurologi vid Lunds Universitet och ansvarig för Riks-Stroke. Därför är det oroande att männen inte tar till sig kunskapen om symtomen i samma omfattning, både för deras egen skull och för alla runt omkring dem.

AKUT-test

Ansikte
Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger - ring 112!

Kroppsdel Arm/Ben

Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder?
Om en arm faller - ring 112!

Uttal
Kan personen upprepa en enkel mening som ”Det är vackert väder idag”?
Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord - ring 112!

Tid
Varje sekund räknas. Tveka aldrig. Ring 112 direkt.

Annons
Annons

Gör AKUT-testet på www.strokekampanjen.se

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.