Nyhet | Stroke

Magnetkamera kan hjälpa vid strokebehandling

Annons
Annons
Annons

Om fler strokepatienter skulle få sina hjärnor fotograferade med så kallad magnetkamera, skulle allt fler kunna få rätt typ av behandling. Det framkommer i en ny studie som publiceras i tidskriften Radiology.


I dagsläget behandlas vissa strokepatienter med läkemedel som löser upp den blodpropp som orsakat stroken. Men för att denna metod över huvudtaget ska ha effekt, och inte gör mer skada än nytta, måste den ges senast fyra och en halv timme från det att stroken inträffat, rapporterar Vetenskapsradion.

Forskarna bakom den nya studien menar dock att det kan vara svårt för patienterna själva att alltid säga när symtomen först dök upp, eftersom de till exempel kanske låg och sov vid tillfället. Magnetkameran skulle därför kunna användas i de fall där patienten inte vet när symtomen kom, och bestämma tidpunkten för stroken.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons