Nyhet | Stroke

För högt blodtryck efter stroke


Redaktionen, Netdoktor.se
Publicerad den: 2009-01-07
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons
Annons
Annons

Två av tre patienter som fått stroke har för högt blodtryck tre månader efteråt. Varje år drabbas omkring 30 000 personer i Sverige av stroke. Bland dem som överlever kommer nästan hälften att drabbas en andra gång. Risken för att de ska dö den andra gången är dubbelt så stor om de har högt blodtryck jämfört med om blodtrycket normalt. Trots det har två tredjedelar av patienterna förhöjt blodtryck tio månader efter sin stroke. Det visar en studie som gjorts vid tio svenska sjukhus.

– Det är rätt allvarligt om man ser till antalet individer som drabbas av stroke varje år och på den enorma sjukdomsbelastning och den enorma kostnad som det medför, säger Anna-Clara Collén, läkare vid Östra sjukhuset i Göteborg och en av de ansvariga för studien, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu