Nyhet | Stroke

Folsyra kan skydda mot stroke

Minskar folsyra risken att drabbas av stroke? Det visar i alla fall en ny kinesisk undersökning, vars resultat kan stödja en folsyraberikning av mjöl i Sverige.

Publicerad den: 2015-05-04
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det finns inget enhälligt svar om B-vitaminet folsyras effekt på sjukdomar i hjärta och kärl. Men nu kommer en stor kinesisk studie som pekar på att folsyra kan skydda mot stroke.

– Studien tycks vara väl genomförd och det är mycket intressant att det nu kommit en undersökning, större än alla de alla andra, som visat förebyggande effekter mot stroke, säger Kjell Asplund, professor emeritus vid Umeå universitet och ordförande i det nationella kvalitetsregistret Riks-stroke, till Dagens Medicin.

I studien deltog 20 000 vuxna kineser med högt blodtryck. Samtliga deltagare fick äta ett blodtryckssänkande läkemedel, men endast hälften av försökspersonerna lottades att få folsyra kombinerat i samma tablett.

Annons
Annons

3,4 procent av dem som enbart fick läkemedlet drabbades av sin första stroke efter i snitt 4,5 år. Motsvarade siffra var dock endast 2,7 procent för deltagarna som både fick läkemedlet och folsyra. Resultaten var ännu tydligare hos försökspersonerna som hade låga folatvärden.

Forskarna bakom studien menar att folat har en strokeskyddande effekt, troligtvis även hos individer med ett normalt blodtryck. Experterna påpekar att folsyra kan ge en viktig skyddseffekt i delar av världen där befolkningen normalt sett har låga folatvärlden, som i Skandinavien.

Studien väcker frågor

Kjell Asplund menar dock att studien väcker frågor. Exempelvis har hjärt-kärlsjukdomar en annan profil i Kina, där stroke är betydligt vanligare än hjärtinfarkt.

Annons
Annons

– Kan då resultaten från denna kinesiska studie överföras till svenska förhållanden? Om resultaten bedöms vara överförbara, skulle andra högriskgrupper än de med högt blodtryck, till exempel personer med diabetes, också ha nytta av folsyratillskott? säger Kjell Asplund till tidningen. 

Han fortsätter:

– Studien kan ge nytt bränsle åt frågan om att återinföra folsyraberikning av mjöl, även om det då skulle handla om betydligt mindre dagligt tillskott än vad som används i studien.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons