Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dagligt läskintag ökar risk för stroke

Personer som varje dag dricker saft eller läsk löper ökad risk att drabbas av den vanligaste formen av stroke, blodpropp i hjärnan. Det framgår av en studie på 68 000 medelålders och äldre män samt kvinnor.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-16

Annons

Det starkaste sambandet var mellan hög konsumtion sötade drycker och hjärtinfarkt. Risken för stroke var 20 procent högre för högkonsumenterna jämfört med lågkonsumenterna.

– Våra resultat ger ytterligare stöd för rekommendationen att hålla igen på konsumtionen av sötade livsmedel som till exempel läsk och saft, säger forskaren Susanna Larsson vid Enheten för nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Studien publicerades i facktidskriften Journal of Nutrition.

Annons
Annons

Hur mycket läsk om dagen dricker du på ett ungefär? Kommentera direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 03:22 (9 år sen)

    Finska pojken, oj 2 l på EN DAG?? Säg att det iaf är LIGHT då?! Står ej orsaken till det men antar det är själva SOCKRET o inget annat. Då är ju självklart SOCKERFRI med lite sötningsmedel bättre som folk verkar va MER rädda för än de ca 12 sockerbitar en 1/2 l-flaska innehåller... Inga bevis att det är farligt i små mängder. Inga kalorier, blodsockret höjs inte o man går inte upp i vikt MEN får ändå den goda, söta smaken! :-)

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-17 08:19 (10 år sen)

    dricker aldrig läsk! i dl saft på sin höjd vissa dagar. Har mani på att dricka oatly havredryck iskall. och mjölk men aldrig jos smoothie läsk eller sånt. för bubbligt för att magen skall må bra tycker jag. man blir bara svullen och får uppstötningar rap av läsk och kolsyra.

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-16 18:04 (10 år sen)

    Jag dricker oftast en 0,5l läskdryck varannan dag. Någon gång blir det mera . Högst 2l på en dag typ


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.