Nyhet | Stroke

Choklad kan skydda mot stroke


Publicerad den: 2012-08-30
Författare: Stina Nordqvist

Annons
Annons
Annons

Idag skriver Dagens Nyheter om en studie som visar att choklad, både mörk och ljus, kan skydd mot stroke. Det handlar om en ny stor svensk studie med över 37 män.


Tidigare forskning har visat att måttliga mängder mörk choklad är bra för hjärtat. Man har även kunnat se att chokladen kan skydda mot stroke hos kvinnor. Men nu slår svenska forskare för första gången fast att såväl ljus som mörk choklad även skyddar män, vilket stärker sambandet än mer.

Enligt Susanna Larsson, forskare och nutritionsepidemiolog på Karolinska Institutet, finns det fler troliga biologiska förklaringar till den hälsosamma effekten. Chokladen innehåller till exempel mycket antioxidanter som kallas flavonoider. De finns också rikligt i bland annat te, rött vin, lök och äpple.

– De tycks förhindra både inflammation och åderförkalkning. Troligen kan flavonoiderna också minska blodtrycket och halterna av det ”dåliga” kolesterolet LDL och därmed skydda mot sjukdom, säger Susanna Larsson till DN.

Studien är finansierad av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap och Vetenskapsrådet och publicerades idag i den medicinska tidskriften Neurology.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons