Nyhet | Stroke

Allt fler överlever stroke

På tio år har antalet dödsfall i stroke minskat med 24 procent, mycket tack vare framgångsrik strokeforskning som lett till bättre vård.

Publicerad den: 2014-10-20
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I dag dör färre av sin stroke enligt en ny sammanställning som Hjärt- och Lungfonden har sammanställt. Att fler överlever beror till stor del på framsteg inom strokeforskningen, menar Kristina Sparreljung som är generalsekreterare för Hjärt- och Lungfonden. 

– Utvecklingen av nya strokebehandlingar och livsstilsråd är ett resultat av framgångsrik forskning. Varje år räddar forskningen tusentals liv och förbättrar livskvaliteten för strokedrabbade, säger Kristina Sparreljung i ett pressmeddelande från Hjärt- och Lungfonden.

Antalet dödsfall i stroke har minskat med 24 procent mellan 2004 och 2013. Cirka 30 000 personer insjuknar i en stroke varje år och forskning visar att fler yngre drabbas. En femtedel av de som får en stroke är under 65 år.

Annons
Annons

– Strokeforskningen har gjort stora framsteg de senaste åren, vilket märks genom förbättringar i strokevården. Men vi behöver bland annat forska mer om varför allt fler yngre drabbas och vad vi kan göra åt det, säger Nils Wahlgren, Hjärt-Lungfondens expert och professor i neurologi vid Karolinska institutet, i pressmeddelandet.

Trots minskningen är stroke fortfarande den tredje vanligaste dödsorsaken, strax efter hjärtinfarkt och cancersjukdomar.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons