Migrän och stroke
Intervju | Stroke |

Större risk för stroke om du har migrän - Så kan risken minskas

Det finns en känd koppling mellan migrän, stroke och hjärtinfarkt, särskilt hos dem med aura. Men nu visar en ny dansk studie att alla med migrän löper en ökad risk för de flesta hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör förebyggande råd extra viktiga, menar överläkaren Bo Norrving.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Nästan en av sex svenskar har migrän. Flest drabbade är kvinnor mellan 20 och 64 år. Inte nog med att migrän är ett smärtsamt tillstånd – det är inte helt ovanligt att dessa individer även drabbas av andra neurologiska men också psykiatriska sjukdomar, så som depression och epilepsi.

Läs även: Här är vanligaste tecknen på stroke

Även kopplingen till hjärt- och kärlsjukdomar har varit känd men inte i vilken utsträckning. Därför är den aktuella studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMJ, mycket intressant, menar Bo Norrving som är överläkare i neurologi vid Lunds Universitet.

– Det är en mycket intressant och viktig artikel. Det är känt sedan tidigare att migrän med aura innebär en ökad risk för ischemisk stroke och hjärtinfarkt. Den här studien konfirmerar detta, men talar också för att även patienter med migrän utan aura har en ökad risk, och att det också finns en ökad risk för blodpropp på vensidan, säger han.

Annons
Annons

Hjärtinfarkt kopplat till migrän

I studien hade forskarna tillgång till ett danskt patientregister där de analyserade data från 51 000 personer med migrän och 510 000 personer utan migrän.

Sett över en 19-årsperiod kunde forskarna bland annat se att 25 av 1000 migräniker hade fått en hjärtinfarkt, jämfört med 17 individer i kontrollgruppen.

Läs även: Hennes mardröm är att barnen ska drabbas av migrän

Riskfaktor för fler hjärt-kärlsjukdomar

Slutsatsen i forskningen är att migrän är en stark kardiovaskulär riskfaktor. Det handlar främst om sjukdomarna hjärtinfarkt, stroke, venös tromboembolism och förmaksflimmer men även andra kardiovaskulära sjukdomar. Störst var risken hos migräniker med aura, det vill säga de som får till exempel synfenomen, sämre känsel eller sämre tal innan själva huvudvärken börjar. Men risken för hjärt-kärlsjukdom var även högre än normalt hos dem utan aura.

Läs även: 8 frågor och svar om förmaksflimmer

Annons
Annons

Sambandet mellan migrän och hjärt-kärlsjukdom är inte helt självklart men genetiska faktorer kan ligga bakom.

– Det är fortfarande oklart vad riskökningen beror på. Det kan vara genetiska faktorer som ger migrän och också påverkar blodkärl så att det blir en ökad strokerisk, säger Bo Norrving.

Bör de med migrän gå på extra kontroller för hjärt-kärlsjukdom?

– Det finns inga rekommendationer kring särskilda kontroller eller uppföljningar av hjärt-kärlrisk vid migrän. Men den rekommendation som jag och andra brukar ge om det är personer som av någon anledning har en ökad risk, till exempel migrän eller genom att ha förstagradssläktingar med stroke, är att "se om sitt hus extra noga". Det vill säga att tänka på livsstilsfaktorer (inte röka, fysisk aktivitet, undvika övervikt, bra kost) och se till att blodtrycket blir mätt med långa mellanrum, avslutar Bo Norrving.

Läs även: Så bör du äta för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Örjan Andersson 2018-04-13 13:39 (24 månader sen)

  ingen upplysning om vad man kan gör åt migränen själv

 • Avatar Gunilla Smårs 2018-07-9 08:31 (21 månader sen)

  Min dotter har migrän. Hon är adopterad från Colombia och har inga kunskaper om genetiska förutsättningar. Hon är 33 år.
  Vad bör hon göra i förebyggande åtgärder?
  Hon röker inte. Tränar på gym. Har hund.
  Gunilla


Annons
Annons
Annons