Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Neurologi

Olika typer av yrsel

Yrsel är ett brett begrepp som ofta beskrivs som en känsla av ostadighet och balanssvårigheter. Yrsel uppstår när signaler från balansorganen, ögonen och rumsuppfattningen inte överensstämmer eller tolkas fel. Den är ofta ofarlig och snabbt övergående.


Publicerad den: 2016-01-29
Författare: Sandra Omidvar, Läkarstudent och redaktör

Annons

Olika typer av yrsel

Det finns olika sorters yrsel och de delas främst upp i fyra undergrupper: rotatorisk yrsel (”karusellyrsel”), ostadighetsyrsel, presynkope (svimningskänsla) och ospecifik yrsel.

Rotatorisk yrsel (karusellyrsel)

  • Rotatorisk yrsel upplevs genom att man blir yr och att omgivningen snurrar, precis som att sitta i en karusell.
  • Exempel på tillstånd som ger karusellyrsel är kristallsjuka (då små kalkkristaller i innerörat har lossnat), virusinfektion i balansnerven eller Ménières sjukdom (en sjukdom i innerörat).

Ostadighetsyrsel

  • Att underlaget upplevs röra sig och kännas ostadigt kallas ostadighetsyrsel. Sådan yrsel kan exempelvis upplevas vid psykisk påfrestning eller att man känner sig yr efter en lång båttur.
  • När man blir äldre försämras balansen då kroppen blir sämre på att bearbeta komplicerad information från sinnena. Även detta kan ge ostadighetsyrsel.

Presynkope

  • Presynkope är ett slags yrsel där det tillfälligt svartnar för ögonen, exempelvis vid blodtrycksfall. Sådana attacker av yrsel är oftast kortvariga och går över efter några sekunder.

Ospecifik yrsel

  • Ospecifik yrsel är ett samlingsbegrepp för yrsel som är svår att beskriva och karaktärisera.

Är det farligt att bli yr?

Yrsel är ett vanligt förekommande fenomen och yrsel brukar uppfattas olika av olika personer. Att yrsel, utan några andra symtom, skulle vara tecken på en mer allvarlig sjukdom är ovanligt. För att motverka fall, kan det däremot vara bra att lyssna på kroppen och exempelvis sätta sig ned vid blodtrycksfall.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Annons