Fakta | Neurologi

Vadkramper


Uppdaterad den: 2016-12-09
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är vadkramper?

Vadkramper är smärtsamma sammandragningar i vadmuskulaturen som vanligtvis uppstår om natten. Vissa upplever de här besvären efter det att de har tränat eller varit fysiskt aktiva. Många besväras samtidigt av krypningar i benen.

Vadkramper är ett mycket vanligt tillstånd, som drabbar fler kvinnor än män.

Orsak

Orsaken till vadkramper är inte känd. Det finns emellertid vissa tillstånd eller sjukdomar som gör personer mer utsatta för att drabbas:

Annons
Annons
  • Graviditet
  • Åderbråck
  • Åderförkalkning
  • Diabetes (typ 1 eller typ 2)
  • Hög ämnesomsättning (hypertyros) och låg ämnesomsättning (hypotyreos)

Vissa läkemedel verkar ha samband med vadkramper:

  • Långverkande beta-2-stimulerare (LABA)
  • Diuretika
  • Statiner

Diagnos

Diagnosen ställs mot bakgrund av patientens beskrivning av smärtorna, och hur de uppstår. Ibland tas blodprover för att utesluta andra sjukdomar.

Behandling

Under ett akut anfall rekommenderas att vadmusklerna töjs ut eller masseras.

Annons
Annons

För att förebygga vadkramper har det länge rekommenderats att sträcka ut eller töja ut muskulaturen ordentligt efter fysisk ansträngning och strax före sänggåendet. Forskning på nyttan av förebyggande vadtöjningar kan emellertid inte visa någon effekt av den här behandlingen.

För att undvika att ankeln böjs nedåt under sömnen och vadkramp uppstår, kan vissa uppleva att det hjälper att ha en liten kudde eller låda längst ned i sängen att sätta fotsulan mot. För vissa hjälper det att höja sängens fotände (10–15 cm) och man bör undvika tunga täcken.

Vitamin B-komplex, magnesium och diltiazem har prövats i studier, men det saknas bevis för att dessa läkemedel är effektiva mot vadkramper.

UTBILDNING OM SÄLLSYNTA HÄLSOTILLSTÅND: Webbaserad och gratis att genomföra. Läs mer här!

Prognos

Prognosen är mycket god. Tillståndet är ofarligt, men plågsamt eftersom det stör nattsömnen. Besvären kan hålla i sig i många år, men försvinner ofta under perioder. De allra flesta som besväras av vadkramper blir av med sina besvär efter kortare eller längre tid, oberoende av eventuell behandling.