Fakta | Neurologi

Vad är orsakerna till migrän?

Det är fortsatt mycket som är oklart kring de komplicerade processerna som sker i hjärnan före och under ett migränanfall. Mycket forskning återstår innan det fullt ut går att förstå sjukdomen.

Uppdaterad den: 2017-10-22
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad sker i hjärnan under ett migränanfall?

Avancerade undersökningar av hjärnan visar att både den elektriska aktiviteten i hjärncellerna och blodgenomströmningen i hjärnan ändras under ett migränanfall. Man tror att den ändrade aktiviteten i hjärncellerna är den underliggande orsaken till migrän och att förändringarna i blodgenomströmningen är ett resultat av detta.

Anfallet börjar med att vågor av försvagade elektriska nervsignaler långsamt rör sig från bakhuvudet och framåt. Detta sker på ytan av hjärnan (hjärnbarken). De ändrade nervsignalerna leder till att blodgenomströmningen först minskar och sedan ökar. Sannolikt är det den minskade blodgenomströmningen som orsakar aurafasen (läs mer om aura i patientinformationen Migrän, symtom och diagnostik).

Enskilda studier tyder på att migränpatienter har mindre mängd av ett kemiskt ämne som kallas serotonin i delar av hjärnan – åtminstone under anfallen. För lite serotonin kan göra att blodådrorna utvidgar sig extra mycket. Serotoninliknande ämnen (triptaner – se patientinformation Hur behandlas migrän?) är bland de mest effektiva medicinerna mot migränanfall.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Varför uppstår migrän?

Vad ökar risken för att få migrän?

Många migränpatienter har nära släktingar som också har tillståndet vilket tyder på att det finns en viss ärftlighet.

Vad kan utlösa migrän?

Många upplever att vissa saker ofta kan utlösa ett migränanfall hos dem. Sådana saker kallas för triggers. Många olika triggers för migrän är kända. Olika personer reagerar emellertid på olika triggers och det kan hända att patienten bara får migrän av några få av dem.

Vissa matvaror är vanliga triggers. Det gäller särskilt choklad, citrusfrukter, ost, alkohol och rödvin. Några läkemedel kan förvärra eller utlösa migrän. Det gäller bland annat vissa hjärtmediciner, p-piller och östrogen. Hög förbrukning av smärtstillande mediciner kan också förvärra problemet.

Annons
Annons

Hormonsvängningar påverkar migrän och tillståndet förbättras ofta under graviditet. Många kvinnor har särskilt mycket besvär i samband med menstruation och i klimakteriet.

Olika livsstilsförhållanden kan också utlösa migrän. Vanliga exempel är hunger, sömnbrist eller att sova för länge, stress eller vila efter stress, starka sinnesintryck, kraftiga lukter och aktiv eller passiv rökning.