Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Komplikationer till hjärntumörer


Uppdaterad den: 2013-04-15

Annons

Beroende på storlek och lokalisering kan en hjärntumör orsaka övergående eller varaktig hjärnskada. Hjärnan är indelad i olika områden som ansvarar för ett stort antal olika funktioner. Till exempel har den främre delen av hjärnan viktiga uppgifter när det gäller att tänka och styra våra rörelser. En hjärntumör i det här området kan trycka på eller växa in i hjärnvävnaden i det här området, vilket kan leda till inlärningsproblem och försämrat minne. Det kan också göra det svårt att prata och gå. En hjärntumör i den bakre delen av hjärnan, i occipitalloben kan ge synproblem. Detta beror på att hjärnans syncentrum, som kontrollerar förmågan att se och förstå vad du ser ligger här.

Hjärntumörer kan orsaka en akut komplikation som kallas hydrocefalus. Det är ett tillstånd med anhopning av vätska (cerebrospinalvätska) inne i och runt hjärnan, vilket leder till ökat tryck inne i hjärnan. Tillståndet uppstår när en tumör blockerar cirkulationen av cerebrospinalvätska i och runt hjärnan. Det ökade trycket kan skada strukturer i hjärnan. Vätskan måste dräneras bort för att sänka trycket och därmed minska risken för hjärnskada.

Blödning i hjärnan som orsakas av en tumör kräver ofta akuta åtgärder.

Hjärnan kontrollerar allt du gör. En aggressiv tumör kan i värsta fall förstöra så mycket hjärnvävnad att du kan dö av det.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.