Fakta | Neurologi

Hortons huvudvärk (klusterhuvudvärk)


Uppdaterad den: 2019-04-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är Hortons huvudvärk?

Hortons huvudvärk, också kallad klusterhuvudvärk (Cluster headache på engelska), ger svåra anfall med huvudvärk som vanligtvis är lokaliserad till bakom ett öga. Anfallen kommer som regel som anhopningar (klusterperioder) av ett till fyra anfall per dag i fyra till tolv veckor. Smärtan är ensidig och varje anfall varar vanligtvis mellan 15 minuter och 3 timmar utan behandling. Samma sida anfall efter anfall. Mellan klusterperioderna har patienten som regel ingen huvudvärk.

Klusterhuvudvärk är en ovanlig sjukdom och drabbar män dubbelt så ofta som kvinnor. Debutåldern för detta tillstånd är vanligtvis mellan 20 och 40 år med en tendens till något senare debut hos kvinnor. Några få patienter har en kronisk form av sjukdomen, vilket betyder att de inte har några anfallsfria perioder.

Symtom

Mycket intensiv och ensidig smärta, ofta bakom ena ögat, som varar i mellan 15 minuter och 3 timmar. Smärtorna är mycket starka och har en skärande, sprängande och borrande karaktär. Med huvudvärken följer ofta tilläggssymtom som rött öga, tårflöde, täthet i näsan, rinnsnuva, svettning i pannan och i ansiktet, liten pupill och nedfällning och svullnad av ögonlocket på samma sida. Ljusskygghet, rastlöshet och motorisk oro är också vanligt under anfallen.

Annons
Annons

Orsak

Orsaken till tillståndet är inte känd, men en felfunktion i det icke viljestyrda (autonoma) nervsystemet är en del av sjukdomsmekanismen. Det finns en viss misstanke om att ärftliga komponenter kan ha betydelse, men detta är inte helt kartlagt. Huvudvärken är inte ett uttryck för en annan underliggande sjukdom.

Anfallen kan utlösas av alkohol, histamin (ett ämne i kroppen som är av betydelse vid allergi) och nitroglycerin. Nitroglycerin är en hjärtmedicin som används vid kärlkramp i bröstet.

Diagnos

Diagnosen kan ställas efter en vanlig läkarundersökning där sjukdomshistorien är avgörande. Om det görs en undersökning mellan anfallen kommer läkaren inte att hitta något onormalt.

Annons
Annons

Inga blodprover kan påvisa sjukdomen, men ibland kan det vara aktuellt att göra en bildundersökning av hjärnan, en så kallad datortomografi, för att utesluta andra orsaker till smärtorna.

Behandling

Målet med behandlingen är att lindra smärtorna under anfall samt att förebygga nya anfall.

Läkemedel kan användas både vid akuta anfall och som förebyggande behandling. Den mest använda behandlingen under anfall är sumatriptan och vanligtvis rekommenderas preparatet i sprutform. Eventuellt kan nässpray användas. Preparaten har god effekt – de minskar både anfallens intensitet och varaktighet. Medicinen måste tas dagligen i perioderna med täta anfall.

Det har också visats att behandling med syrgasmask i cirka 15 minuter lindrar eller tar bort smärtan hos många patienter. Syrgasmask verkar inte lika bra som de bästa läkemedlen och är heller inte särskilt praktiskt (patienten behöver en syrgastub), men det är billigt och ofarligt.

Om patienten har täta anfallsperioder eller om han/hon utvecklar kronisk huvudvärk är det lämpligt med förebyggande behandling. I sådana situationer används andra mediciner än de som används för anfallsbehandling.

Tänk på att alkohol och nitroglycerin (läkemedel mot kärlkramp i bröstet) kan utlösa anfall.

Prognos

Symtomen är som regel mycket likartade från gång till gång, men det första anfallet i en period kan vara extra smärtsamt. Anfallen kommer ofta vid samma tidpunkt och patienten är helt smärtfri mellan anfallen. Perioderna med daglig huvudvärk varar från veckor till månader.

De anfallsfria perioderna är hos de flesta långa, med uppehåll från några månader till år. Omkring 10 % har emellertid dagliga anfall över en period på mer än ett år.

Som regel blir Hortons huvudvärk bättre med åldern.

Om patienten lider av den här sjukdomen bör han/hon undvika alkohol i perioder med anfall. Det är också bra att känna till att även om smärtorna är intensiva så ger de inga skador eller negativa konsekvenser på patientens allmänna hälsa.


Annons
Annons
Annons