Fakta | Neurologi

Cervikogen huvudvärk – nackhuvudvärk

Huvudvärk kan ha många olika orsaker. Ibland uppstår smärtorna i nacken och strålar ut till huvudet. Man talar då om nackhuvudvärk, eller cervikogen huvudvärk.


Uppdaterad den: 2020-02-04
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Nackhuvudvärk är en typ av huvudvärk som uppstår till följd av sjukdomar i nacken.
Annons

Vad är nackhuvudvärk?

Nackhuvudvärk är en typ av huvudvärk som uppstår till följd av sjukdomar i nacken. Det kallas också för cervikogen huvudvärk.

Forskarna har sett att 0,5–4 procent av alla personer drabbas av nackhuvudvärk.

Symtom

Nackhuvudvärk är huvudvärk som sitter på den ena sidan av huvudet, på den sidan där också sjukdomar i strukturer i nacken/halsryggen misstänks finnas. Smärtan startar som regel i nacken och går fram över pannan, där värken ofta är som mest intensiv. Det är alltid samma sida som drabbas. Smärtan kan också stråla ut till skuldra och arm. Ofta kan smärtan provoceras av att trycka på vissa punkter i nacken eller genom vissa rörelser. Ofta är rörligheten i nacken begränsad. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Orsak

Nackhuvudvärk kan bero olika sjukdomar i nacken, såsom skador eller slitageförändringar i nacken/ryggen. En tidigare huvud- eller nackskada kan också vara den utlösande orsaken till problemen.

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av en noggrann sjukdomshistoria och en undersökning av nacken. I sjukdomshistorien är det viktigt att bedöma om det finns ett tidssamband mellan nacksjukdomen och huvudvärken. Undersökningen går ut på att testa rörligheten i nacken – som ofta är nedsatt – och att bedöma om smärtorna utlöses av speciella ställningar eller rörelser.

Blodprover och bildundersökningar behövs inte. I vissa fall kan en specialist i nervsjukdomar försöka spruta in bedövningsmedel i nacken för att se om smärtorna minskar. Om man lyckas gör det diagnosen mer sannolik.

Annons
Annons

UTBILDNING OM SÄLLSYNTA HÄLSOTILLSTÅND: Webbaserad och gratis att genomföra. Läs mer här!

Behandling

Vid nackhuvudvärk kan enklare smärtstillande läkemedel såsom paracetamol och inflammationsdämpande läkemedel (NSAID-preparat) ha effekt. De ska dock inte användas under en längre tid, eftersom de i sig kan utlösa huvudvärk – läkemedelsutlöst huvudvärk.

Fysioterapi med stretchövningar, manuell manipulation och styrketräning kan ha effekt vid nackhuvudvärk. TENS, transkutan elektrisk nervstimulering, kan också ha smärtlindrande effekt. 

Ibland kan bedövande injektioner i nacken användas som behandling. Kirurgi är mycket sällan aktuell.

Prognos

I början har personen med nackhuvudvärk ofta kortvariga anfall som varar i några dagar. Prognosen beror på den bakomliggande orsaken. Risken finns att det uppstår en långvarig smärta som är svårare att behandla. Insatser hemma och på arbete, avslappnande övningar samt regelbunden fysisk aktivitet kan ha positiv effekt för att minska den risken.