Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Neurologi

Behandling av migrän

Det finns flera olika sätt att behandla migrän på. Vad som fungerar bäst beror bland annat på hur ofta man får anfall och när man får dem.

Uppdaterad den: 2019-08-26
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Det viktigaste som man själv kan göra är att undvika de saker som man har märkt utlöser migrän. Om man ändå får anfall finns det flera mediciner som minskar de värsta besvären (anfallsmediciner).

Om man har frekventa och plågsamma anfall kan det vara lämpligt med förebyggande mediciner.

Vad kan man göra själv?

Undvika triggers, det vill säga migränutlösande faktorer

Många upplever att vissa förhållanden, så kallade triggers, kan utlösa migränanfall. Den viktigaste behandlingen mot migrän är att undvika sådana triggers.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Flera olika triggers för migrän är kända. Betydelsen av dessa varierar från person till person.

Det är inte alltid så lätt att ta reda på vad man reagerar på och därför kan det vara bra att skriva migrändagbok. I den skriver man upp datum och varaktighet för varje migränanfall och vad man gjorde och åt timmarna innan huvudvärken uppstod. På det sättet kan man hitta sina personliga triggers och sedan försöka undvika dem.

Vissa matvaror är vanliga triggers. Det gäller särskilt choklad, citrusfrukter, ost, alkohol och rödvin. 

Annons
Annons

Några läkemedel kan förvärra eller utlösa migrän. Det gäller bland annat vissa hjärtmediciner, p-piller och östrogen. Hög förbrukning av smärtstillande mediciner kan också förvärra problemet.

Hormonsvängningar under menstruationscykeln påverkar migrän och migränbenägenheten minskar därför ofta under graviditet. Många kvinnor har särskilt mycket besvär i samband med menstruation och i klimakteriet och blir bättre efter menopaus.

En rad olika livsstilsförhållanden kan också utlösa migrän. Vanliga exempel är hunger, sömnbrist, att sova för länge, stress eller vila efter stress, starka sinnesintryck, kraftiga lukter och aktiv eller passiv rökning. Å andra sidan kan regelbundna måltider, ordentligt med sömn och låg stressnivå minska migränbesvären hos många.

Vad kan man göra om man ändå får anfall?

De flesta känner sig bättre om de får vila i ett mörkt, tyst och svalt rum under anfallet. Det kan kännas skönt med kalla omslag över pannan.

Smärtstillande mediciner hjälper ofta, men ibland kan det vara nödvändigt med speciella migränmediciner.

Vilka läkemedel kan användas?

Vanliga smärtstillande mediciner

Vid lindriga och måttliga smärtor är det ofta tillräckligt att använda vanliga smärtstillande mediciner. Under migränanfall kan tarmen fungera dåligt, och vanliga tabletter tas inte upp så bra. Det är därför bra att använda brustabletter eller stolpiller.

Paracetamol hjälper för många och säljs i små förpackningar utan recept. Det behövs ofta relativt höga doser. Vuxna kan ta upp till två tabletter (1 gram) fyra gånger per dygn vid kraftig huvudvärk, medan barn måste ha lägre dos.

Acetylsalicylsyra kan också användas. Även här kan vuxna ta upp till två tabletter (1 gram) fyra gånger per dygn, medan barn måste ha lägre dos.

Så kallade NSAID är också en möjlighet. Vissa säljs i små förpackningar utan recept. Andra NSAID är starkare och kräver recept, men har också bättre effekt mot huvudvärken.

Mediciner som dämpar illamående

Illamående och kräkningar är ett problem för många vid migrän. Tabletter med medicin som dämpar illamående kan användas om de tas tidigt under anfallet. Mediciner mot illamående kan användas som komplement till vanliga smärtstillande mediciner och kombinationen är vanligtvis mycket effektiv.

Migränmediciner

Personer som har mycket besvär av migrän kan pröva speciella migränmediciner. De är anfallsmediciner och bara ska användas när man har migränanfall, helst tidigt under anfallet. Medlen ska inte användas förebyggande.

Triptaner är de medel som prövas om vanliga smärtstillande inte har haft tillräcklig effekt. Triptaner har vanligtvis snabb och god effekt även om de tas en bit in i anfallet. Dessa läkemedel finns såväl som tabletter, nässpray och som injektion med penna för egenbruk. Medlen kan tas igen om migränanfallet kommer tillbaka efter övergående förbättring. Om en första dos inte hade någon effekt är det däremot ingen mening med att ta en ny dos under samma anfall.

Biverkningarna vid användning av triptaner är vanligtvis milda och övergående. Vissa upplever tryck över bröstet eller domningar och värmekänsla i huvudet. Andra kan känna illamående, yrsel, tyngdkänsla och trötthet. Triptaner bör inte tas mer än åtta till tio dagar per månad och de ska inte användas av personer med hjärt- och kärlsjukdomar. Gravida och ammande bör inte använda triptaner. Nässprej kan användas på barn från tolv år efter ordination av läkare

Förebyggande behandling

Vanligtvis rekommenderas man att pröva förebyggande läkemedel om man har tre eller flera migränanfall i månaden, särskilt om anfallen är långvariga eller svåra att behandla med anfallsmediciner. Man kan också prova akupunktur eller kognitiv beteendeterapi, KBT. Det saknas dock (2019) tillräckligt bra studier för att avgöra om psykologiska behandlingsmetoder är effektiva för att minska migränanfallen.

De flesta prövar så kallade betablockerare först. Dessa har god effekt hos cirka 60–70 % och minskar både anfallens frekvens och intensitet. Betablockerare är en stor grupp läkemedel som också används för att behandla bland annat högt blodtryck. Dosen måste ökas gradvis och effekten inträder långsamt. Om man inte får någon effekt inom två till tre månader bör man kontakta sin läkare för att justera dosen eller diskutera möjligheten att ta andra förebyggande mediciner.

Vanligtvis rekommenderas man att avsluta förebyggande migränbehandling efter sex till tolv månader för att se om tillståndet har gått in i en lugnare fas. Det är viktigt att en sådan avslutning går långsamt. Om besvären kommer tillbaka igen kan man trappa upp och fortsätta med förebyggande behandling i en ny period.

 


Annons