Svenska forskare kan ha hittat orsaken till Parkinsonsymtom

Patienter med Parkinson får både problem med att röra sig och hålla balansen. Nu kan svenska forskare ha funnit orsaken till symtomen, vilket hoppas bädda för nya och effektiva behandlingar mot sjukdomen.

Publicerad den: 2015-11-02
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Troligtvis är det en oönskad nybildning av blodkärl i hjärnan som med tiden orsakar symtomen vid Parkinsons sjukdom.

Annons
Annons

– De nybildade kärlen är ofta inte helt välfungerande. De verkar läcka ut blodprodukter i hjärnan och det kan vara associerat med inflammationer och vaskulära skador, säger Oskar Hansson som är överläkare och docent vid Lunds universitet till TT.

Han är en av de svenska forskarna bakom den nya studien. Totalt har man undersökt närmare 400 personer där majoriteten lider av den neurologiska sjukdomen Parkinson. Forskarna upptäckte att många Parkinsondrabbade hade särskilda markörer i ryggmärgsvätskan som omger hjärnan. Dessa markörer tyder på att det sker en nybildning av blodkärl, menar Oskar Hansson.

– Det verkar ha ett samband med gång- och balanssvårigheterna, som många patienter får med tiden. Och balanssvårigheter svarar inte riktigt bra på dagens behandlingar, säger han.

Annons
Annons

Ska studera hjärnvävnad

Härnäst kommer forskarna att studera hjärnvävnad för att ta reda på var kärlnybildningen sker. Förhoppningsvis kan fyndet leda till bättre läkemedel mot Parkinsons sjukdom i framtiden.

– Fördelen är att det redan i dag finns fungerande läkemedel mot kärlnybildning. Men om de fungerar på Parkinson vet man ännu inte.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons