Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så ska Parkinsonsjuka få bättre hälsa

Just nu deltar Akademiska sjukhuset i ett forskningsprojekt som ska förbättra uppföljningen av Parkinsonpatienters hälsa. Tanken är att vårdpersonalen snabbare ska märka om det behövs justeringar i läkemedelsbehandling, eller om patienten visar tecken på försämring.

Publicerad den: 2014-11-24

Annons

– En tätare uppföljning av Parkinsonpatienters motorik och hur de mår av sin medicin gör det lättare att anpassa doseringen av läkemedel. Förutom att patienternas vardag förbättras kan detta leda till att sjukvården kan bli mer effektiv, säger Dag Nyholm, läkare på neurologkliniken, Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

I forskningsprojektet medverkar Akademiska sjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Högskolan i Dalarna, Uppsala universitet samt två företag.  

Tillsammans ska de utveckla en avancerad mätteknik för att utvärdera symtom hos Parkinsonsjuka. Dessutom ska man ta fram en behandlingsprocess för läkemedelsinställning och dosjustering. Tanken är att patienten ska kunna registrera sina symptom hemifrån, med tätare intervaller än vad som sker i dag.

Annons
Annons

Tack vare mättekniken ska vårdpersonalen snabbare kunna upptäcka om Parkinsonpatienten visar tecken på försämring, eller förbättring samt om det behövs justeringar i läkemedelsbehandlingen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-20 18:28 (9 år sen)

    När ska det ske? man får ju knappst träffa läkaren ju

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-11 18:25 (9 år sen)

    Ingen svarar på mina inlägg. Men jag har Parkinson. Tar 2 st Levodopa på morgonen, 1 azilect och en pilla för blodtryck som är lågt. 2 levodopa kl 11 tar 2 Levodop a kl 14.00 och en blodtrycksahöjande 14,15 .kl 17,00 2 levodopa till-. och 18,30 en blodtryckshöjande-. Trots alla piller blir jag sämre och sämre. Går dåligt , är väldigt ostadig. Är det någon som har ett råd att ge mig`?Skulle bli så glad då

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-18 12:06 (9 år sen)

    Hur ska man bli bättre då man sällan får träffa doktor?+


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.