Så ska Parkinsonsjuka få bättre hälsa

Just nu deltar Akademiska sjukhuset i ett forskningsprojekt som ska förbättra uppföljningen av Parkinsonpatienters hälsa. Tanken är att vårdpersonalen snabbare ska märka om det behövs justeringar i läkemedelsbehandling, eller om patienten visar tecken på försämring.

Publicerad den: 2014-11-24
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– En tätare uppföljning av Parkinsonpatienters motorik och hur de mår av sin medicin gör det lättare att anpassa doseringen av läkemedel. Förutom att patienternas vardag förbättras kan detta leda till att sjukvården kan bli mer effektiv, säger Dag Nyholm, läkare på neurologkliniken, Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

I forskningsprojektet medverkar Akademiska sjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Högskolan i Dalarna, Uppsala universitet samt två företag.  

Tillsammans ska de utveckla en avancerad mätteknik för att utvärdera symtom hos Parkinsonsjuka. Dessutom ska man ta fram en behandlingsprocess för läkemedelsinställning och dosjustering. Tanken är att patienten ska kunna registrera sina symptom hemifrån, med tätare intervaller än vad som sker i dag.

Annons
Annons

Tack vare mättekniken ska vårdpersonalen snabbare kunna upptäcka om Parkinsonpatienten visar tecken på försämring, eller förbättring samt om det behövs justeringar i läkemedelsbehandlingen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-01-18 12:06 (4 år sen)

    Hur ska man bli bättre då man sällan får träffa doktor?+

  • Avatar 2015-02-11 18:25 (3 år sen)

    Ingen svarar på mina inlägg. Men jag har Parkinson. Tar 2 st Levodopa på morgonen, 1 azilect och en pilla för blodtryck som är lågt. 2 levodopa kl 11 tar 2 Levodop a kl 14.00 och en blodtrycksahöjande 14,15 .kl 17,00 2 levodopa till-. och 18,30 en blodtryckshöjande-. Trots alla piller blir jag sämre och sämre. Går dåligt , är väldigt ostadig. Är det någon som har ett råd att ge mig`?Skulle bli så glad då

  • Avatar 2015-04-20 18:28 (3 år sen)

    När ska det ske? man får ju knappst träffa läkaren ju


Annons
Annons
Annons
Annons