Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökning kan minska risken för Parkinson

Annons

Det är sedan tidigare känt att rökning kan skydda mot Parkinsons sjukdom. Nu visar dessutom en ny studie att det framför allt är antalet år som man rökt som är av betydelse och inte antalet rökta cigaretter. Enligt undersökningen, som publiceras i tidskriften Neurology, löpte deltagare som rökt i fyrtio år eller mer 44 procents mindre risk att utveckla Parkinson jämfört med dem som aldrig rökt. Studiens författare, Honglei Chen, menar att den här undersökningen gör att man kan förstå sjukdomens utveckling bättre men påpekar samtidigt att ingen skulle rekommendera cigaretter som förebyggande mot Parkinson eftersom rökning kopplas ihop med en rad andra negativa hälsoeffekter.

Förutom att rökning kan leda till bland annat kärlkramp i benen, kronisk bronkit, åderförkalkning, stroke, hjärtinfarkt, magsår samt cancer har forskning under de senaste åren visat att det finns ett samband mellan rökning och utveckling av till exempel multipel skleros samt förlamningssjukdomen ALS.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.