Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Protein kan försvara hjärnan vid Parkinson

Stimulans av ett specifikt protein sätter igång ett batteri av självläkande effekter. De bromsar sjukdomsförloppet och återställer samtidigt den motoriska funktion som gått förlorad vid Parkinsons sjukdom, enligt nya studier på möss.
Annons

Genom att stimulera proteinet Sigma-1 receptorn verkar flera försvarsmekanismer kunna aktiveras samtidigt vid Parkinsons sjukdom. Olika kopplingsvägar mellan nervceller förstärks, inflammationen går ner, produktionen av nervskyddande ämnen ökar och dopaminnivåerna stiger. Resultaten av studier på möss visar på en markant förbättring av de motoriska symtomen.

Proteinet är sedan tidigare känt för att vara aktivt i flera skyddande processer i hjärnan. Olika studier kopplade till stroke och ALS har redan visat positiva resultat. Vid Parkinsons sjukdom förtvinar de dopaminproducerande nervceller som styr vår motorik och tidigare forskning har ofta varit riktad mot dopamin.

- Proportionerligt är den motoriska förbättringen vi ser här mycket större än själva återhämtningen av dopaminnivåerna. Vi tror att detta beror på att vi har kunnat skydda hjärnan mot en serie indirekta konsekvenser som dopaminförlusten ger, säger Angela Cenci Nilsson vid Lunds universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-05-7 14:35 (10 år sen)

    Hur långt tid tar det att forska fram och verkställa detta protein som då också måste testas på människor..? Och kan man bli försöksperson.?

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-7 14:06 (10 år sen)

    I studien har möss behandlats på ett sätt att de har utvecklat en hjärnskada som liknar den vid Parkinsons sjukdom. Mössen har sedan fått en experimentell substans som heter PRE-084 och som inte finns som ett färdigt läkemedel för människa. PRE-084 påverkar ett protein som heter sigma-1-receptorn, som finns i både nervceller och dess stödceller. Daglig behandling med PRE-084 ledde till en förbättring av mössens motoriska funktioner på fem veckors tid. Den här experimentella modellen för Parkinson efterliknar vissa aspekter av den mänskliga sjukdomen, t.e.x förlust av dopamin samt inflammation i hjärnan. Flera studier tyder på att inflammation i nervsystemet kan bidra till Parkinsons och liknande sjukdomar även hos människa.

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-4 23:43 (10 år sen)

    Vad är det för inflammationer som går ner? Pågår en inflammation i hjärnan vid Parkinsons sjukdom?

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-4 15:17 (10 år sen)

    Och så glömde !! jag en fråga, och HUR stimulerar du proteinet Sigma-1 receptorn?

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-4 15:01 (10 år sen)

    ! ! ......jag är fortfarande intresserad av några svar....från en läkare...till mig, då vi har parkinson....i släkten.
    Om jag frågar så här då; Vad är det för FÖRSVARSMEKANISMER som aktiveras, och vad heter de NERVSKYDDANDE ämnena? MVH.

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-3 19:16 (10 år sen)

    Fullkomligt obegriplig notis, såvida man inte är läkare eller har motsvarande kunskaper.

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-2 15:16 (10 år sen)

    Är det proteinet Sigma-1 ? eller heter det något annat ?....för det står ju "genom att stimulera proteinet Sigma-1 receptorn..." ...verkar flera FÖRSVARSMEKANISMER kunna aktiveras..... ??

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-2 14:40 (10 år sen)

    Vad heter proteinet då?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons