Parkinsonmedel kan leda till ohejdat shoppande

Annons

Impulskontrollstörningar är uppemot tre gånger vanligare hos parkinsonpatienter som får dopaminagonister än hos patienter som får annan behandling. Tidigare studier har även kopplat ihop tvångsmässighet med behandling med dopaminagonister vid Parkinsons sjukdom. Nu har en grupp forskare vid bland annat University of Pennsylvania, USA, analyserat hur vanliga impulskontrollstörningar är vid olika typer av parkinsonbehandling i en stor tvärtsnittsstudie.

Analysen omfattar totalt 3 090 patienter som fick behandling mot Parkinsons sjukdom vid olika centra i USA och Kanada. Det forskarna kunde notera var att totalt 13,6 procent av patienterna hade någon form av impulskontrollstörning. Vanligast var tvångsmässigt shoppande, som identifierades hos nästan 6 procent av patienterna, följt av spelberoende, tvångsmässiga sexuella beteenden och hetsätning. Samtliga av dessa beteenden var vanligare bland patienter som behandlades med dopaminagonister än hos patienter som fick annan behandling. 17,1 procent jämfört med 6,9 procent.

Forskarna menar att deras resultat tyder på att behandling med dopaminagonister ökar risken för impulskontrollstörningar med 2-3,5 gånger. Men samtidigt påpekar de att sambandet är komplext och behöver utredas närmare.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons