Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt hopp om effektiv behandling vid parkinson

En studie visar nu att en viss typ av stamceller skulle kunna användas vid behandling av nervsjukdomen Parkinson.


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-31
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

IPS-celler är en slags stamceller som inte kommer från levande människofoster eller ägg

Nu har forskare från Japan i samarbete med forskare från Sverige för första gången undersöka hur mänskliga iPS-celler fungerar mot Parkinson i apors hjärnor.

– Studien visar att iPS-celler kan göra vad som krävs för att använda dem i patienter säger Malin Parmar, professor i neurobiologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien. 

Annons
Annons

I försöket användes hudceller från fyra friska patienter och tre parkinsonsjuka patienter. Hudcellerna gjordes om till iPS-celler, som sedan styrdes om till dopaminceller, vilket man lider brist av vid Parkinsons sjukdom.

Dessa injicerades sedan i hjärnan på apor som hade parkinsonliknande skador och delar av hjärnan som var skadade reparerades.

Dock dröjer det innan de första kliniska studierna på människor kan göras.

Annons
Annons

 

 

 

  Källor

 • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6766863

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-02-17 16:04 (4 år sen)

  Jag har haft parkinsonism nyligen uppguppgraded till parkinsons sjukdom som är i princip samma sak. Jag har läst tusen tals dokument över de sista 27 år mest angående elektrokution och samband mellan elektro magnetisk radiation kroppens magnet fält.
  Det finns bra artikeloch rent av nonsen normallt oberoende rapport eller forskning financerade av läkarmedelsbolag. Som de ändå person dokumenterade som har överlevt 380v och 16amp från hand till hand fast kopplade i kreta för 15 sekunder har jag ett omfattande biblioteket av forsknings material.
  I början hade jag mycket negativt feedback från neurologi experter som påstås att det finns ingen samband mellan elekrokution och neurologiska sjukdom men detta är inte korrekt. Det finns många olika förslag till varför människor uttveckla parkinsons visa är intressant visa rent nonsens. Jag är beredd att öpnna alla forskning som är evidensbaserad till allmänhet inkl
  2 långtids undersökning av neurologiska sjukdomar i samband med låg spänning elektrokution både var gjort i ett 25 samt 30 år studier och slutsats av 2 medicinsk universitet


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons