Ny ledtråd om Parkinsons sjukdom

Mängden inlagrat järn i hjärnan kan kopplas till en ökad risk för parkinson. Avslöjandet hoppas leda till nya behandlingsmöjligheter för sjukdomen.

Publicerad den: 2015-04-27
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Forskarna har upptäckt att det sker en järninlagring i hjärnan samtidigt som parkinsonpatienter förlorar sina nervceller som innehåller dopamin. Avslöjandet gjordes genom att studera mängden järn med en särskild magnetkameraundersökning.

Forskarna märkte då att järninlagringen i hjärnan var större hos dem med Parkinsons sjukdom, jämfört med friska kontrollpersoner.

Man såg även en koppling mellan nivån av inlagrat järn och sjukdomens allvarlighetsgrad. Studien avslöjade också att ensidigs symtom gick att härleda till ensidiga avlagringar i hjärnan.

– Det här är preliminära men robusta data och innan vi drar slutgiltiga slutsatser hoppas vi kunna undersöka runt 80 patienter, säger läkaren och forskaren Antonio Martin-Bastida från Imperial College i London till Dagens Medicin.

Vill hitta nya behandlingar

Förhoppningen är att kunna förfina undersökningen med magnetkamera och på så sätt erbjuda en säker klinisk markör för att diagnostisera Parkinsons sjukdom. Genom att sammanfoga olika dataset, exempelvis hjärnaktivitetsdata med data för järninlagring, vill man hitta nya mål för läkemedelsbehandling av sjukdomen.

– Vi håller faktiskt precis på att utvärdera resultat från en tidig klinisk studie på ett ämne som binder järn i hjärnan på parkinsonpatienter. Det blir spännande att se vad de resultaten visar, säger Antonio Martin-Bastida till tidningen.

Studien är en stor, europeisk multicenterstudie och omfattar 40 parkinsonpatienter vilka jämfördes med åtta matchade kontroller.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Per 2018-11-28 01:17 (11 månader sen)

    Har en vän som har Parkinson äter dopamin
    Nyligen togs ryggmärgsprov på honom -är detta ngt prov man tar för att bättre bedöma hans Parkinson ?


Annons
Annons
Annons