Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Migrän kan öka risken för Parkinson

De som drabbas av migränattacker diagnosticeras oftare med parkinsonlika symptom senare i livet. Det kan därför finnas ett samband mellan svår huvudvärk och rörelsesjukdomar, menar forskare.

Publicerad den: 2014-10-06

Annons

De som främst ligger i riskzonen är personer som har migrän med aura, vilket innebär symptom som exempelvis talproblem och känselbortfall. Det menar forskare bakom en ny studie som genomförts på 5 600 islänningar. Deltagarna svarade på olika frågor om sitt hälsotillstånd när de var i åldern 33-65 år, därefter skedde en uppföljning 25 år senare.

Resultatet pekar på att de som drabbas av migrän med aura i medelåldern har dubblerad risk att insjukna i parkinsonlika symptom och restless legs.
Det var svagare kopplingar mellan migrän utan aura och Parkinson. Den nya studien stödjer därmed tidigare forskning om ett eventuellt samband mellan migrän och rörelsesjukdomar. Studien publicerades i tidskriften Neurology.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons