Michael J. Fox ger pengar till svensk parkinsonforskning

Forskare vid Karolinska institutet får närmare två miljoner kronor från Michael J.Fox Foundation for Parkinon´s Research, MJFF. Med hjälp av pengarna vill man försöka få fram ett avbildningsmedel som kan avslöja om proteinet a-synuklein ansamlas i hjärnan hos parkinsondrabbade.

Publicerad den: 2015-10-12
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Skådespelaren Michael J.Fox diagnostiserades med Parkinsons sjukdom när han endast var 30 år gammal. För fem år sedan blev han hedersdoktor i medicin vid Karolinska institutet för sitt arbete med att stödja forskningen och öka kunskapen kring sjukdomen.

I dagsläget ger hans stiftelse pengar till flera forskningsprojekt som vill utveckla metoder för att visualisera ett särskilt protein, a-synuklein. Troligtvis är det involverat i sjukdomspatologin vid Parkinson på något sätt. Men hittills har forskare inte lyckats identifiera proteinet i levande hjärnor, endast hos avlidna patienter.

 – Det skulle vara betydelsefullt för patienter och läkare att kunna veta om det finns ackumulering av a-synuklein i hjärnan. Att kunna bekräfta sjukdomen är viktigt för diagnos, val av behandling och prognos. Det finns ett starkt intresse kring att utveckla terapier baserade på molekyler som binder direkt till a-synuklein och ett avbildningsmedel skulle kunna vara användbart för att utvärdera effekten av sådan behandling, säger Andrea Varrone, vid institutionen för klinisk neurovetenskap, KI, i ett pressmeddelande från universitetet.

Annons
Annons

”Kan bli ett stort genombrott”

Arbetet utförs tillsammans med forskare från Umeå universitet, National Institute of Radiological Sciences i Japan samt Astra Zeneca.

– Anslaget är väldigt viktigt för mig eftersom jag har ett stort intresse för molekylär visualisering av neurodegenerativa sjukdomar och vi forskar för närvarande på Parkinsons sjukdom. Det kommer att bli ett stort genombrott att ha ett nytt verktyg för att studera sjukdomsmekanismerna i levande patienter, säger Andrea Varrone..

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons