Lovande behandlingsmetod av Parkinson

Annons

En ny modell för genetisk vaccination vid Parkinsons sjukdom har tagits fram av Lundaforskare. Tanken är att man ska kunna få en spruta och därefter är det färdigt, enligt forskaren Tomas Björklund. Det är i en nyligen framlagd avhandling vid Lunds universitet som Tomas Björklund redogör för utvecklingen av en ny metod för behandling av Parkinsons sjukdom. Forskarna har framställt ett vaccin som bygger på att två gener överförs till skadade nervceller. Därefter kodar generna för protein som ska hjälpa cellerna att producera dopamin, som vid Parkinsons sjukdom förstörts.

En av studierna som ingår i avhandlingen har riktat sig mot att pröva effekten på djur som befinner sig i slutstadiet av sjukdomen, när inga dopaminproducerande celler finns kvar. Efter behandlingen blev djuren i stort sett helt återställda, säger Tomas Björklund i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Forskarnas förhoppning är att det inom loppet av fem år ska finnas ett färdigt läkemedel som bygger på den framtagna principen.
– Läkemedelsindustrin är intresserad av sådan här behandling och börjar se möjligheterna med det. Vi visar att det är säkert och effektivt. Detta kan även öppna upp för nya behandlingar inom Huntingtons sjukdom och Alzheimer, säger Tomas Björklund i ett pressmeddelande.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons