Internationella Parkinsondagen

I dag är det internationella Parkinsondagen. Närmare 20 000 personer i Sverige lever med Parkinsons, en sjukdom som är svår att diagnostisera i tidigt skede. Nu har en forskargrupp på Akademiska sjukhuset i Uppsala, med stöd av Parkinsonfonden, inlett en studie där man kombinerar PET (en medicinsk avbildningsteknik) med en ny spårsubstans för att upptäcka förändringar av dopamin i hjärnan.

Publicerad den: 2013-04-11
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

– Ibland är det svårt att veta om en patient har symtom relaterade till Parkinsons sjukdom eller om det rör sig om någon annan parkinsonliknande sjukdom. Därför behövs metoder som kan hjälpa till att ställa en säkrare diagnos, säger Dag Nyholm, läkare och docent på neurologkliniken, som ingår i forskargruppen med neurologer och nuklearmedicinare.

Parkinson är en neurologisk sjukdom som innebär att dopaminproducerade nervceller i hjärnan bryts ned. Sjukdomsförloppet är ofta långsamt med gradvis ökande symtom som långsamhet, stelhet, skakningar vid vila i händer, armar och ben och dålig balans. Diagnosen ställs vid läkarbesök hos neurolog och bygger på patientens upplevelse samt observation av symtom. Det finns i dag inga läkemedel som botar Parkinsons sjukdom.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Annons
Annons
Annons
Annons