Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Genombrott i jakten på behandling mot Parkinson

Nu har forskare lyckats få fram dopaminhjärnceller som bär på samma egenskaper som dopaminerga nervceller i den mänskliga hjärnan. Något som banar väg för den första stamcellstransplantationen för Parkinsonsjuka.

Publicerad den: 2014-11-14

Annons

Försöken har utförts i råttmodeller av Parkinsons sjukdom och visar hur dopaminceller som är utvecklade från stamceller, så kallade stamcellsderiverade dopaminceller, bär på samma egenskaper som dopaminceller som förstörs hos Parkinsonsjuka. Det här öppnar dörren för nya behandlingsmöjligheter.

– Den här studien visar att vi nu kan producera fullt fungerande dopaminceller från stamceller. Dessa celler har samma förmåga som hjärnans normala dopaminceller att skicka utskott som når fram till och integrerar i precis rätt område i hjärnan. Detta har varit vårt mål under en lång tid, och nästa steg är att producera dessa celler i större skala under de säkerhetsföreskrifter som krävs för klinisk applikation. Vår förhoppning är att de ska vara redo för kliniska studier om cirka tre år, säger Malin Parmar, forskargruppsledare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande från universitetet.

Det har redan utförts hjärncellstransplantationer från mänskliga foster vid ett par tillfällen tidigare. Men att använda fetala dopaminceller innebär vissa begränsningar, menar Malin Parmar.

Annons
Annons

– Framförallt är det avgörande svårigheter kopplade till den faktiska tillgången på fosterceller. Logistiken kring insamlingen av dessa celler beror i allt för stor utsträckning på externa faktorer som inte går att kontrollera. Man kan inte heller kvalitetstesta cellerna innan transplantation. Dessa problem försvinner om de stamcellsderiverade dopamincellerna blir tillgängliga i kliniken. Detta skulle innebära att behandlingen kan göras tillgänglig för större patientgrupper, säger hon i pressmeddelandet.

Studien har publicerats i Cell Stem Cell.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-20 18:31 (9 år sen)

    genombrott? Får vi ta del av det tro?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.