Forskning om Parkinson: Hushållssysslor bättre än gympass

Välj dammsugaren framför gympasset. Vardagsmotion i form av hushållssysslor eller motion på väg till jobbet minskar risken för Parkinsons sjukdom mer än vad ett träningspass gör, visar ny forskning från Karolinska institutet.

Publicerad den: 2014-11-19
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Den nya studien, där forskarna följt drygt 40 000 svenska män och kvinnor under flera års tid, visar att det är den sammanlagda effekten av exempelvis hushållssysslor och motion till och från jobbet som är viktigt för att förebygga Parkinson – snarare än att bara träna på fritiden.

– Det är en styrka i vår studie att vi tittade på hela spektrumet av daglig energiförbrukning, snarare än att fokusera enbart på hur mycket deltagarna tränar. Resultaten visar att några träningspass på gymmet inte har den skyddande effekt som man kanske skulle önska, utan att det är vardagsmotionen som har störst betydelse, säger forskningsledare Karin Wirdefeldt i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Annons
Annons

En måttlig nivå av fysisk aktivitet innebar för männen en 45 procents lägre risk för att drabbas av Parkinsons sjukdom. Samma samband syntes även hos kvinnorna, men inte lika tydligt. När forskarna enbart tittade på den tid som deltagarna i studien la på idrott på fritiden märktes dock inget samband till ökad eller minskad risk för att drabbas av sjukdomen. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons