Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brister i behandling av svårt Parkinsonsjuka

Bara 22 procent av personer med svår Parkinsons sjukdom i Sverige får tillgång till behandling som är anpassad för det senare skedet av sjukdomen. Behandlingen består av neurokirurgi eller pumpbehandling.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-07-11

Annons

En ny jämförelse baserad på behandlings- och läkemedelsstatistik som Parkinsonförbundet tagit fram visar att Västerbotten ligger bäst till med 45 procent och Värmland ligger sämst med 11 procent.

– Det är inte rimligt att det ska vara så stora skillnader mellan landstingen. För den som lever med Parkinsons sjukdom kan inadekvat behandling innebära många förlorade år och ge en klart sämre livskvalitet. En individuellt anpassad behandling kan ge ett längre och bättre liv, säger Bo Jäghult ordförande i Parkinsonförbundet.

Ungefär 22 000 män och kvinnor i Sverige är drabbade av Parkinsons sjukdom. Sjukdomen förvärras med tiden och drygt 3 000 personer har parkinson i det senare skedet, så kallad komplikationsfas. Av dem får bara var femte person, 22 procent, tillgång till anpassad behandling med hjälp av pump eller neurokirurgi.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-03-27 17:41 (9 år sen)

    Hej alla glada Parkinson offer. För det tycker jag att vi är. Glada är vi inte heller. inte jag i alla fall. Har inte haft sjukdomen mer i knappt ett år. Visst är jag gnällig. Men jag är stel i min kropp, har svårt att gå, vinglig, svettas mycket, kan inte skriva , lågt blodtryck, som gjort att jag trillat 6 gånger i år, sätter i halsen, vidrigt. orkar inte göra nåt här hemma. Det är ett mög ska jag säga er. Får träffa läkaren rent för sällan. Det ska ju gå genom ombud. Då jag började med levodopa blev jag bättre, men nu är det rena rama skiten.Jag tar 9 levodopa om dagen plus en azilect. Och tre blodtryckshöjande om dagen. Den nionde pillan levodopa har jag bara tagit i tre dagar. Är så in i norden trött på det här livet. Jag är inte glad och visst är jag ett offer. Finns det någon som har liknande problem? MVH

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-12 21:24 (10 år sen)

    Inget nytt, gäller många sjukdomar. Vård på lika villkor, är bara en vacker fras. Det som gäller är pengar och privata eller företagsförsäkringar

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-11 17:44 (10 år sen)

    Stämmer. Jag är 50 år haft Parkinson i 10 år. Har bet om att få test medecinpump i över ett år. Fick min rullstol för någon vecka sen. Jag är förtillfäller 100% sjukskrivning. Känner hur jAg blir. Sämre. Detta är inget liv. Livskvalitet finns inte längre. Är det denna sakta borttyning jag ska få som tack för att jag jobbat och betalt skatt i hela mitt liv. Hur kan en läkare säga att jag är inte sjuk tillräckligt när alla som lever eller jobbat med mig kan vittna om annat.
    Bonnie


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.