Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Utmattningssyndrom syns i hjärnan

Annons

Utmattningssyndrom kan orsaka mätbara förändringar i hjärnan, visar ny svensk forskning. Agneta Sandström, psykolog, lägger i veckan fram en doktorsavhandling i ämnet vid Umeå universitet. Hon berättar för TT att de förändringar som sker i hjärnan vid utmattningssyndrom främst handlar om en funktionsnedsättning på två områden i frontalloben. Det är i de områdena som vår exekutiva förmåga regleras.


Agneta Sandström har bedrivit sina studier sedan början av 2000-talet. Hon har riktat in sig på att undersöka personer med diagnosen utmattningssyndrom med magnetröntgenkamera, samtidigt som de fått göra arbetsminnestester, uppger nyhetsbyrån TT. Då resultaten från dessa personer jämfördes med friska personer har hon kunnat se att hjärnfunktionen hos de utmattade skiljer sig.

– Vi har även tittat på hur man utsöndrar stresshormonet kortisol. När en frisk person vaknar på morgonen så utsöndras en ”kick” av kortisol som sedan avtar snabbt. Personerna med utmattningssyndrom fortsätter att ligga högt under hela dagen, säger Agneta Sandström till TT.

Vanligtvis drabbas väldigt ihärdiga, ambitiösa och pedantiska människor av utmattningssyndrom. Vilket alltså innebär att det inte är samma personlighetstyper som generellt får psykiatriska diagnoser.

– Den här typen av sjukdomar har stora legitimitetsproblem, därför är det viktigt att forskningen arbetar för att visa upplevelser, som stress, faktiskt kan skada hjärnan. Där är dagens möjligheter att undersöka hjärnan till stor hjälp. Jag tror att vi kommer att ha en helt annan syn på de här diagnoserna om 20 år när det har forskats mer, säger Agneta Sandström, psykolog.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.