Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tjocka blev oftare dementa

Annons

Överviktiga kvinnor löper större risk att utveckla demens när de blir gamla, enligt en ny svensk studie. Det är Deborah Gustafson, docent vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, som studerat data om 1 462 kvinnor som undersöktes i en befolkningsstudie på 1960-talet. När dessa kvinnor följdes upp 32 år senare hade 161 av dem utvecklat demens. Undersökningen pekar på är att de kvinnor som var bredare över midjan än över höfterna i medelåldern hade mer än fördubblad risk att bli dementa som gamla.
– Det finns andra studier som har visat att även högt BMI är kopplat till demens, men det kunde vi inte se i vår studie. Det kan bero på att fetma och övervikt var förhållandevis ovanligt bland de kvinnor som deltog i kvinnostudien, säger Deborah Gustafson i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons