Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tillväxthormon kan förbättra återhämtningen efter en stroke 

I framtiden kan strokeöverlevare komma att behandlas med tillväxthormon. Det ska minska trötthet och förbättra återhämtningen, visar en svensk-australiensk studie på möss. "Om detta fynd står sig på människa kan det leda till ett genombrott", säger Jörgen Isgaard, professor vid Sahlgrenska akademin. 


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-05-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Idag är återhämtningen efter en stroke ofta en lång och svår process för att reparera talfunktion, minneskapacitet, tanke- och koncentrationsförmåga med mera. Även oro, ångest och uttalad trötthet är vanligt hos strokeöverlevare. Men enligt den nya studien, som bygger på forskning som utförts i samarbete mellan universiteten i Göteborg och Newcastle i Australien, kan behandling med tillväxthormon snabba på återhämtningen och minska komplikationerna. Läs hela studien här.

– Vi hoppas att detta arbete kan bana väg för kliniska studier där man kan använda tillväxthormon som behandling i rehabfasen efter stroke, säger Jörgen Isgaard, professor i endokrinologi vid Sahlgrenska akademin och även verksam som professor vid universitetet i Newcastle. 

 

Annons
Annons

 

Förbättrar livskvalitén efter stroke 

Redan i tidigare studier har det konstaterats att tillväxthormon generellt har positiva påverkan på kognitionen efter en hjärnskada. Men det här är första gången som effekten av tillväxthormon prövas efter just stroke. Det visade sig att mössen i studien som hade behandlades med infusion av tillväxthormon hade en betydligt bättre kognitiv förmåga och var mindre trötta fyra veckor efter att de fått en framkallad stroke, jämfört med de möss som hade fått placebo.

 

– Det viktigaste nya fyndet är att tillväxthormon förbättrar kognition efter stroke jämfört med kontroller. Om detta fynd står sig på människa kan det leda till ett genombrott vad gäller behandling som underlättar rehabilitering och livskvalitet efter stroke, säger Jörgen Isgaard. 

Annons
Annons

Fortsatt forskning 

Behandlingen med tillväxthormon ledde också till högre nivåer av markörer som bland annat återspeglar nybildning av blodkärl, reparation av nervskador och minskad förlust av hjärnvävnad jämfört med kontroller. 
Nu vill forskarna påbörja kliniska prövningar och undersöka om behandling med tillväxthormon kan ha goda effekter även en tid efter insjuknandet i stroke

    Källor

  • Sahlgrenska - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//tillvaxthormon-kan-ge-nytt-hopp-for-strokeoverlevare.cid1569918 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-05-26 10:52 (5 år sen)

    bra information


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons