Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svårt med simultankapacitet


Publicerad den: 2010-04-19

Annons

Ny forskning visar att det är besvärligt för hjärnan att lösa fler än två svåra uppgifter samtidigt. Och det verkar hänga ihop med det faktum att vi bara har två hjärnhalvor.

I den franska studien, som publiceras i tidskriften Science, mätte forskarna hjärnaktiviteten i pannloben hos försökspersoner som fick lösa en knepig uppgift där man skulle hitta ord bland bokstäver som dök upp. Ett fynd var hur hjärnorna betedde sig när personerna fick ta itu med två snarlika svåra uppgifter samtidigt. Forskarna såg, via magnetkamera, att hjärnhalvorna då på ett effektivt sätt delade upp jobbet mellan sig. Den ena halvan tog det ena problemet och den andra halvan tog det andra problemet.

Annons
Annons

När man sedan testade att låta försökspersonerna lösa tre problem samtidigt började dessa plötsligt göra en massa fel. Hjärnan verkade inte riktigt ha samma resurser att ta itu med tre saker på en gång. Det verkar alltså som att den mänskliga hjärnan, med sina två hjärnhalvor, inte är optimerad för att lösa mer än två svåra uppgifter simultant.

Men självklart finns det individuella skillnader, säger hjärnforskaren Fredrik Ull&eacuten vid Karolinska Institutet i Solna.
– Det skiljer sig säkert en hel del hur väl de här systemen fungerar. Det vet vi att det gör, så man är mer eller mindre skicklig på att hantera sådana här saker, säger Fredrik Ull&eacuten.
– Sen misstänker jag att det kan finnas starka träningseffekter. Man är bättre på att hantera det här i vissa situationer som man är van vid, därför att man övar upp strategier för att hantera det.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.