Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Studie: Läkemedel minskar risk för funktionshinder vid ms

Tack vare bättre läkemedel har situationen för patienter med multipel skleros, MS, förbättrats avsevärt sedan mitten av 1990-talet.


Publicerad den: 2019-09-27
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Studie: Läkemedel minskar risk för funktionshinder vid ms
Annons

Varje år insjuknar omkring 650 svenskar i MS, en autoimmun neurologisk sjukdom som ger bland annat känselstörning eller muskelsvaghet.

En stor svensk registerstudie med drygt 7 300 drabbade svenskar visar att utsikterna för MS-patienter förbättrats avsevärt unde de senaste decennierna. Forskarna tittade på resultaten av svenskar som insjuknade mellan 1995 och 2010 och slår fast att MS-patienter idag löper mindre risk att få bestående men, jämfört med hur det var för 25 år sedan.

Idag är sjukdomen inte lika skoningslös som tidigare var fallet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– För varje år som går minskar risken för nyinsjuknade att drabbas av funktionshinder med cirka 5 procent i jämförelse med årskullen innan. Det är en snabb utveckling som de flesta bedömare tillskriver bromsmedicinerna – all fler får allt effektivare bromsmediciner allt tidigare, säger Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska institutet.

Resultaten av studien publicerades i tidskriften JAMA Neurology samt presenterades under MS-kongressen Ectrims.

Annons
Annons

    Källor

  • Forskning och framsteg - https://fof.se/artikel/lakemedel-minskar-risk-for-funktionshinder-vid-ms

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons